Варна<+> 25.08.2024 09:26 Снимка: ДНЕС+
Защо мидите все по-често отсъстват от менюто по морето?
Напоследък в заведенията във Варна любимите на всички черни миди сякаш изчезват.
Защо все по трудно деликатесът може да се открие в ресторантите и какви са причините за това?
Определено можем да кажем, че черната мида е сред любимите деликатеси на много хора, които посещават заведенията във Варна. От седмица насам обаче прави впечатление, че все повече клиенти в ресторантите забелязват, че няма пресни миди. Според някои намалението на запасите се дължи на свръхпотреблението през лятото, а според други причината се крие в горещото време и все по-топлата морска вода.
Вече повече от седмица в голяма част от заведенията във Варна се забелязва недостиг на любимата за много хора прясна черна мида, а от бранша имат свое обяснение за това.
"Времето е топло, хубаво е за туризъм. Има много туристи. Нормално е при такова свръхпотребление да има в дадени моменти някакъв недостиг. Разбира се в количествата, в които всички очакваме да бъдат - няма как. Виждате и природата ни постоянно ни поднася някакви различни предизвикателства", обясни пред Нова телевизия Павлин Косев - председател на Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.
За предизвикателствата на природата споделят и от риболовния сектор.
"Повърхностният слой много се затопля. Планктонът се развива повече и водата става мътна. Щом става мътна привлича слънцето повече. т.е. температурите се повишават и мидата окапва", сподели пред Нова телевизия Стоян Тодоров - производител на миди.
Оказва се обаче, че не само природата влияе за недостатъчните количества.
"Има много хора, които работят, вадят миди по всякакви начини, които са нерегламентирани и това е основната причина според мен", допълни той.
Въпреки всичко риболовни сдружения са на мнение, че има достатъчно миди в морето, а сериозните проблеми се крият другаде.
"Големите мидени ферми опитват да направят монопол на пазара. Да наложат продукция само от аквакултури, като задушават дребни производители - риболовци на дива мида", отбеляза Велислав Вангелов - председател на рибарско сдружение.
Другият проблем е незонирането на Черно море.
Румъния е разделила на зони Черно море и там има зони клас А. Тя означава, че водата е достатъчно чиста от биотоксини и микроорганизми. Мидите уловени в тази зона могат да се продават директно на пазара, без да минават през пречиствателни центрове, като мидените ферми, специално само за тях - тяхната зона е А.
А на рибарите е било обещано скоро морето ни да бъде зонирано, както е при съседните ни държави.
"Ако бъдат зонирани и има зони клас А, в които има черни миди, тогава директната продажба от дребни производители, като членовете на нашето сдружение на пазара би била директна и няма да има никакви проблеми и пазара ще бъде задоволен с достатъчно количество качествена храна", посочи Велислав Вангелов - председател на рибарско сдружение.
Още по темата
CHF | 1 | 2.10939 |
GBP | 1 | 2.35062 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.43683 |
USD | 1 | 1.87844 |
Последни новини
- 21:26 Кирил Петков пазарува с кола на НСО барабар с цялата фамилия (ВИДЕО)
- 21:12 Хороскоп за неделя, 24 ноември 2024 г.
- 19:42 Бивш командир от "Азов": Остава един руски удар до пълното потъване на Украйна в мрак
- 19:33 Коя е жената, създала дубайския шоколад, по който светът полудя
- 19:24 На новото бойно поле на онлайн гигантите Китай води с много
- 19:20 "Резидент": Дезертьорството във ВСУ се разраства, най-малко 100 000 са избягали от бойните части
- 19:15 Остров Тигрес - зловещият град-призрак, попаднал в капана на времето (ВИДЕО)
- 19:09 Ердоган приветства "смелото" решение на МНС да издаде заповеди за арест на Нетаняху и Галант