Наука 31.01.2024 11:39 Снимка: ДНЕС+
Храната по време на бременност влияе върху затлъстяването в ранна детска възраст
Хранителните вещества, които майките получават преди и по време на бременност, имат реално значение за теглото на децата им през първите години от живота. Това установи проучване за причините и начините за предотвратяване на затлъстяването в детска възраст, цитирано от Синхуа.
В международното изследване са участвали около 500 майки и техните деца в Нова Зеландия, Сингапур и Великобритания, се посочва публикацията в рецензираното медицинско списание BMC Medicine, цитирана от БТА.
Половината от майките в проучването са получавали обогатена добавка, включваща витамини В2, В6, В12, D, пробиотици и мио-инозитол (вид карбоциклична захар), заедно със стандартните добавки за бременни.
Другата половина са били в контролна група и са получавали само стандартни добавки за бременни. Нито майките, нито техните медицински екипи са знаели в коя група са попаднали.
Когато изследователите проверили децата на двегодишна възраст, те открили два пъти по-малко деца със затлъстяване сред тези, чиито майки били в групата с обогатени добавки, в сравнение с контролната група, се казва в проучването
Освен това вероятността децата на майките от групата с обогатени добавки да са имали „бързо наддаване на тегло“ - състояние, което често води до затлъстяване - е с почти 25 % по-малка.
Данните сочат, че добавките за майки преди и по време на бременност имат ползи далеч отвъд бременността и за жените, които участват в нея, каза професор Уейн Кътфийлд от педиатричната ендокринология в Института „Лигинс“ към Университета в Окланд.
„Това може да се отрази на бебето им в детството и евентуално след това“, каза Кътфийлд и добави, че следващият етап от изследването е да се опита да установи кои от различните хранителни вещества в добавката оказват благоприятно въздействие по отношение на намаляването или предотвратяването на нездравословното наддаване на тегло.
„Все още не знаем точния механизъм, но има доказателства, че някои от микроелементите са свързани с метаболизма на тялото по време на бременността“, каза той, като добави, че изследователският екип продължава да проучва въздействието върху децата, когато те са на възраст между шест и осем години.
Професор Кийт Годфри от Университета в Саутхемптън уточни, че процентът на детското затлъстяване продължава да се увеличава в много страни, особено в групите с по-бедни родители.
Периодът преди и по време на бременността предоставя възможност за поддържане на по-добър хранителен статус на майката, тъй като това може да има трайни ползи за детето, каза Годфри.
Изследването е ръководено от Института „Лигинс“ към Университета на Окланд и е част от проучването NiPPeR съвместно с Университета на Саутхемптън, Националния университет на Сингапур и Сингапурския институт за клинични науки.
Още по темата
CHF | 1 | 2.10101 |
GBP | 1 | 2.34512 |
RON | 10 | 3.92989 |
TRY | 100 | 5.35872 |
USD | 1 | 1.85721 |
Последни новини
- 17:47 ЕП призовава за нови избори в Грузия, но под международно наблюдение
- 17:35 Израел уверен, че САЩ ще накажат Международния наказателен съд
- 17:23 Да почивате на Малдивите е скъпо, но ще ви струва скъпо и да си тръгнете
- 17:15 Рита Ора отпразнува рождения си ден с прозрачна рокля и по бельо
- 17:07 Да пишкаме ли под душа или не
- 16:57 Когато най-високата жена в света срещне най-ниската
- 16:48 "Да споделим Никулден" - 12-и благотворителен кулинарен фестивал на 1 декември във Варна
- 16:39 3 златни правила на съхранението на вино у дома