Мултимедия 08.08.2024 11:37 Снимка: ДНЕС+
Вечеря в Дубай?
Защо при 18 хиляди ресторанта, туристите искат да вечерят у дома
Дубай е град с близо 18 хиляди ресторанта, пише CNN. С подобна цифра е гарантирано, че човек може да се храни на различно място всеки ден през следващите 50 години. Тук ще откриете популярния ястия от цял свят и ще срещнете майстори, предлагащи възможно най-доброто меню в света. Изненадата при такова изобилие е, че има много жители и гости, които предпочитат да се хранят у дома.
Една нова и по-интересна тенденция може да спечели вниманието на туристите, готови да се разделят със сумата от близо 80 долара, за да получат изненадваща вечеря, сготвена от напълно непознат.
Вечерните клубове са нещо ново за Дубай и набират сериозна популярност. Всеки клиент получава меню за дадена вечеря, като това не винаги е задължително, а изпълнението може да бъде направено от аматьор или професионалист. Гостите трябва да отидат сами или в някои по-редки случаи, могат да доведат приятел. Въпросните вечерни клубове посочват, че осигуряват само храната, а напитките са отговорност на гостите.
Палестинският шеф-готвач Ахмад Халава признава, че е искал да събере определени хора под един покрив и да им позволи да говорят свободно на всякакви теми, докато сервира своите ястия. Неговият клуб започва да работи през 2019 г. през уикендите и днес може да се похвали със заетост на пълен работен ден. Подобни събития не са толкова ориентирани към храната, колкото към възможността за среща с по-интересни и влиятелни личности, с които да се споделят идеи.
Логично е, че срещи в ресторанти, могат да привлекат внимание или дори да пречат на разговора, следователно се изисква нов подход. Ахмад го открива и признава, че неговото начало е било скромно. Първо пристигнали приятели и близки от семейството. Храната е била лостът, който предизвикал и други гости да се включат в това начинание. Халава признава, че е трябвало да рискува и да допуска напълно непознати хора в своя дом, но това не е чак толкова страшно, повечето гости са усмихнати и позитивни.
Рекламата на палестинския шеф-готвач се разпространява от уста на уста или с помощта на Instagram. В един момент се оказва, че гостите заемат повече дати, отколкото домакинът може да организира. Това е сигурният знак, че бизнесът върви и Ахмад Халава напуска своята официална работа през 2021 г. В момента настанява около 30 души по два пъти на седмица в своя заден двор. Храната се сервира на елегантна и добре аранжирана банкетна маса. Дворът е осветен, има цветя и обстановката отговаря на всички изисквания и на претенциозни гости.
Ахмад обръща внимание и на традиционната кухня, като срещу 100 долара за вечеря, предлага и известния си арабски десерт кнафех, който се прави с меко сирене.
И докато добрата храна е спойката на този вид събития, организаторът признава, че интересът и възможността на повечето непознати за среща с популярни и бизнес ориентирани хора, е другата причина за успех.
Покрай всички тези срещи има и някои успешни бизнес истории, които мотивират и други майстори да се включат в това начинание. Оказва се, че не е задължително дори да бъдете професионален готвач. Самоуката готвачка Неха Мишра започва да посреща гости в своя клуб. Клубът е зает в продължение на следващите три години, което води до отварянето на ресторант. По-късно успява да вземе 11-та позиция в топ 50 на най-престижните ресторанти в Близкия Изток и Северна Африка.
Драган Суса е шеф, разработващ менюта за Emirates, след като отваря своя клуб, получава свободата да създава и представя ястия, които липсват в Дубай. Неговата вечеря струва 110 долара на човек и предлага хърватска, сръбска, гръцка и смесена балканска кухня. Като много други домакини на тайни вечери, той също забелязва, че гостите търсят по-интимна обстановка и възможност да срещнат хора с възможности.
Има и една друга подробност - тези клубове остават в сивия сектор. Не са ресторанти, следователно няма лиценз и други регулации. Собствениците на такива клубове плащат такси и дори разполагат с дигитално приложение, което урежда заплащането, потвърждава резервацията и дори представя менюто за дадена вечеря. Последното все още остава избор на самия организатор.
Някои дигитални приложения посочват, че около 4000 вечери са били разпределени в началото на 2024 г.
Още по темата
CHF | 1 | 2.10939 |
GBP | 1 | 2.35062 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.43683 |
USD | 1 | 1.87844 |
Последни новини
- 09:38 Орбан призова Запада да приема сериозно заплахите на Русия
- 09:28 Антон Гицов: Ако Путин дойде в България, ще го арестуваме. А Нетаняху?
- 09:19 Путин на съвещание с МО и ВПК: "Орешник" е най-модерна система, никой на света не може да я спре
- 09:09 Плевнелиев: Борисов разговаря с всички, но Кирил Петков е най-слабият премиер
- 09:00 Патриархът: Построяването на патриаршеския храм е подвиг и геройство (СНИМКИ)
- 08:51 Москва: Всички блокове от бойната глава на ракетата "Орешник" са поразили целите си в Днипро
- 08:40 Борисов в Дулово: Изберете ме за премиер и за 3 месеца ще влезем и в еврозоната
- 08:34 Американският щат Алабама извърши трета екзекуция с азотен газ