
Любопитно 26.08.2020 10:16 Снимка: ДНЕС+
Суперхрани за повече колаген
Колагенът е основният „строителен материал”, който поддържа тялото в отлично състояние, нужен е за красотата на кожата, защитава ставните връзки, като същевременно поддържа младежки вид. За съжаление с напредване на възрастта тялото намалява производството му.
Именно поради недостига на колаген всяка година жените с все по-голямо безпокойство се поглеждат в огледалото. Кожата видимо избледнява и става суха. Бръчките и пигментацията, свързани с възрастта, стават все по-забележими от ден на ден.
Балансираното хранене и консумацията на храни, които влияят върху производството на колаген от тялото ни, дават шанс да забавим процеса на стареене. Ето препоръките на диетолозите какво да включваме в менюто си по-често:
Зеле
Уникален зеленчук – източник на фибри. Зелето само изглежда като ежедневна и скучна храна. Съдържа огромно количество полезни вещества, включително аскорбинова киселина. То има положителен ефект върху стомашно-чревния тракт и тонизиращ ефект.
В същото време балансираният му състав стимулира организма да произвежда собствен колаген благодарение на мастноразтворимите витамини. Има прилично количество антиоксиданти, които се съдържат в червеното зеле – то ще заздрави тъканите и ще премахне токсините. Кожата видимо ще се освежи.
Авокадо
Рецептата е много проста: който иска красива кожа, яде авокадо. По-трудно е за тези, които не го харесват на вкис. То съдържа много полезни мастни киселини, хранителни вещества и микроелементи с витамини – нищо чудно, че целият свят измисля нови рецепти с авокадо. Снабдяването с витамин Е, който премахва свободните радикали, спомага за поддържането на младостта и здравето. А мастните омега-3 киселини стимулират синтеза на колаген в кожата.
Риба
Омега-3 и рибата са практически синоними, защото в нея има толкова много от това ценно съединение. Благодарение на таблетките „рибено масло” децата някога растяха здрави, със силни зъби и кости. Веществото има благоприятен ефект върху развитието на мозъка и умствените способности, активира синтеза на колаген. Предпочитат се мазните сортове морска риба – сьомга и херинга./БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 2.10508 |
![]() |
1 | 2.27758 |
![]() |
10 | 3.92926 |
![]() |
100 | 4.52106 |
![]() |
1 | 1.72168 |
Последни новини
- 16:33 Какво значат заплахите на Вашингтон да се оттегли от преговорите за Украйна
- 16:21 Яйцата - ползи и рискове за здравето
- 16:10 Дейвид Шуимър: Не гледам "Приятели" и не понасям песента от интрото
- 15:59 Бум на опасни болести, пренасяни от кърлежите. Защо?
- 15:47 The Wall Street Journal: Великденското примирие е лесна дипломатическа победа за Путин
- 15:37 Кеворк Кеворкян: Малкият Брат. Хамстерът
- 15:26 Кийт Келог: Казахме ясно на Украйна, че няма да стане част от НАТО
- 15:14 Стармър и Макрон убедили Зеленски да се съгласи с примирето за Великден