
Любопитно 20.03.2025 16:37 Снимка: ДНЕС+
Ще навреди ли на здравето ни, ако пием развалено червено вино
Консумацията на негодно за пиене червено вино може да бъде неприятно изживяване, но в повечето случаи не представлява сериозен риск за здравето. Когато виното се развали, то губи своите вкусови качества и аромати, но рядко става опасно. Основният процес, който води до влошаването му, е окислението - взаимодействие с кислорода, което променя структурата на напитката. Това обаче не означава, че виното съдържа токсични вещества, които биха могли да предизвикат сериозни здравословни проблеми.
Един от най-честите признаци, че червеното вино е загубило качествата си, е силно изразената киселинност и аромат на оцет. Това се дължи на действието на оцетнокиселите бактерии, които превръщат алкохола в оцетна киселина. Въпреки че този процес прави напитката неприятна за консумация, той не я прави опасна. Дори и в по-напреднал стадий на вкисване, виното не съдържа патогенни микроорганизми, които могат да причинят хранително отравяне.
По-рядко срещан, но по-сериозен проблем може да бъде замърсяването на виното с плесени. Ако бутилката е била неправилно съхранявана или корковата тапа е повредена, е възможно да се развият нежелани гъбични образувания. Някои видове плесени могат да отделят микотоксини - вещества, които в по-големи количества биха били вредни за организма. В такива случаи виното има силно неприятна миризма, напомняща на мокър картон или мухъл, което е категоричен знак, че не трябва да се пие.
Дългосрочната консумация на вино, което е изгубило качествата си, не носи пряка заплаха, но може да повлияе негативно на храносмилателната система. Възможно е вкиснатата напитка да раздразни стомаха и да предизвика дискомфорт, особено при хора с чувствителен стомах или гастрит. Освен това разваленото вино губи антиоксидантните си свойства, които иначе могат да имат положителен ефект върху здравето.
В крайна сметка, пиенето на негодно за консумация червено вино не е препоръчително, не толкова заради риска за здравето, а поради неприятния вкус и загубата на ценните му качества. Най-добре е виното да се съхранява правилно, за да се избегне неговото разваляне. Ако все пак установите, че бутилката е вкисната или с неестествен аромат, по-разумно е да я използвате за готвене или просто да я изхвърлите.
![]() |
1 | 2.10508 |
![]() |
1 | 2.27758 |
![]() |
10 | 3.92926 |
![]() |
100 | 4.52106 |
![]() |
1 | 1.72168 |
Последни новини
- 00:32 Путин едностранно обяви Великденско примирие до 21 април
- 00:07 Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Вярата в Бога и вечния живот ни дава сили и разбиране
- 00:02 Великден е! Христос Воскресе!
- 22:35 Ансамбълът донесе злато на България на Световната купа в Баку
- 22:31 Насар с нови световни рекорди и трета европейска титла
- 21:14 Хороскоп за неделя, 20 април 2025 г.
- 19:31 Роднини и близки на жертви на пожара в Кочани излязоха на протест
- 19:19 Кольо Колев: Вероятно Радев ще предаде поста на неярка политическа фигура