Любопитно 25.11.2022 17:39 Снимка: ДНЕС+
Кои са храните, които вредят на сърцето?
Поддържането на здравословна диета е трудно, но има храни, които могат да ни помогнат да поддържаме сърцето си здраво без да се лишаваме от вкусните изкушения. Кардиологът д-р Хармъни Рейнолдс споделя своите съвети за подходящи алтернативи на някои от най-вредните за сърцето ни храни.
Рейнолдс казва пред Insider, че като лекар ѝ е трудно да дава съвети за хранене, тъй като хранителните изследвания често не дават ясни отговори за това как храната може да повлияе на здравето.
„Нуждаем се от много по-правилно провеждана наука за храненето. Много от съветите, които правим, се основават на ограничени доказателства, което оставя пациентите с впечатлението, че често променяме мнението си“, казва още тя.
Кардиологът допълва, че въз основа на наличните доказателства тя избира да избягва определени храни и използва техни алтернативи, за да се наслаждава на по-здравословна храна.
Маргаринът и кокосовото масло са свързани с влошаване на здравето на сърцето
Рейнолдс казва, че трябва да се избягва консумацията на маргарин и растително масло, тъй като според проучвания употребата им е свързана с по-висока смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания , въпреки че не е ясно защо, тъй като те не изглежда да повишават рисковите фактори като холестерола например.
Кокосовото масло също не е препоръчително, защото се състои от наситени мазнини, които са свързани с рискове за здравето на сърцето. Кравето масло може дори да бъде по-добра алтернатива, когато се използва умерено, казва още кардиологът. Но зехтинът е най-здравословният избор, според изследванията, предаде Вести.бг.
„Хората трябва да готвят с него и използването на други видове мазнини да е възможно най-ограничено", казва д-р Рейнолдс.
Картофеният чипс е труден за консумация в умерени количества
Рейнолдс казва, че не яде картофен чипс и не го държи вкъщи, защото е твърде лесно да изяде цялата опаковка.
Тя допълва, че пуканките могат да бъдат по-здравословна алтернатива, а пресните зеленчуци са най-подходящи, ако жадувате за хрупкава храна.
Обширни доказателства сочат, че обработеното месо е свързано с по-висок риск от сериозни заболявания като рак и сърдечни болести , и това са убедителни причини да го ограничите в менюто си, според д-р Рейнолдс. Беконът обаче е и храна, на която тя се наслаждава и яде няколко пъти в годината на специални поводи.
„Мисля, че помага на хората да знаят, че тези, които дават съвети, също са хора. Пациентите не могат да бъдат перфектни в спазването на диета“, казва още тя.
Специалистите съветват да заменим шоколадовите десерти с черен шоколад
Рейнолдс казва, че последната група храни, от които се опитва да избягва, са обработените десерти като пакетирани бисквитки и понички, тъй като те са с високо съдържание на захар и нездравословни мазнини, които са свързани с рискове за здравето като диабет и сърдечни заболявания.
Плодове, кисело мляко, черен шоколад и ядки могат да бъдат по-здравословни варианти на бисквитките.
Но отново, умереността и самосъзнанието са ключови за наслаждаването на храната, като същевременно минимизират потенциалните рискове за здравето.
Още по темата
CHF | 1 | 2.09988 |
GBP | 1 | 2.34287 |
RON | 10 | 3.92966 |
TRY | 100 | 5.36592 |
USD | 1 | 1.8588 |
Последни новини
- 08:35 Пореден инцидент с тротинетка: Жена е в спешното, извършителят е избягал
- 08:26 Главен комисар Антон Златанов: Успяхме да притворим вратата на нелегалната миграция
- 23:34 Много българи се оказаха блокирани по турските летища заради срива в системата за паспортен контрол
- 23:14 Трамвай дерайлира, след като го засече кола
- 22:55 Младежи с черни качулки и маски нападнаха деца в магазин в „Люлин“
- 21:12 Хороскоп за сряда, 27 ноември 2024 г.
- 19:31 Перспективата за примирие в Ливан кара жителите на Газа да се чувстват изоставени
- 19:18 ВАС отхвърли жалбата на АИКБ срещу увеличението на минималната заплата