Любопитно 12.09.2023 10:34 Снимка: ДНЕС+
Интересни факти за сладоледа
Сладоледът, някога бил специално удоволствие за монарсите и аристокрацията, днес е класически десерт, обичан по целия свят. Вече може да му се насладим в разнообразни вкусове, сред които са по-традиционните като ванилия, както и по-нестандартните, каквито са сладоледът от мача и боза например. И предвид все по-новите вкусове, които производителите измислят, и млечните алтернативи, които съществуват, сладоледът продължава да пише история.
Историята на произхода му обаче, се оказва, че е по-голяма загадка, отколкото бихме предположили. Вероятно повечето хора по света си мислят, че този десерт идва от Италия. И всеки, който е на това мнение, всъщност е в грешка.
Истината е, че заслугата за изобретяването на сладоледа не може да бъде приписана на нито един човек. Във времето са разпространявани много истории за Марко Поло, който е донесъл сладолед в западния свят, но в подкрепа на това твърдение в действителност няма исторически доказателства.
Повечето култури по света обаче имат свои ранни версии на студено и сладко лакомство. В Китай например е позната напитка, която се прави с охладено мляко, ароматизирано с камфор. В Индия пък е било популярно кондензираното замразено мляко. В Италия са имали замразен сок с ледена консистенция, а пък в Щатите се е правел сладолед от сметана и яйца.
Според History.com ледените напитки и десерти съществуват най-малко от 4000 г. пр. н. е. и има сведения, че римският император Нерон (37-67 г. сл. н. е.) се е наслаждавал на ледени освежителни напитки с мед.
Студените напитки са били популярни и в ислямския свят. Думата "шербет" всъщност идва от турския термин за видове подсладени напитки, често охлаждани с лед.
Що се отнася до първите европейски сладоледи, е доста вероятно те настина да са били направени в Италия, но това се случва чак в началото на 1600 г. До средата на века те са част от банкети, състояли се в Париж, Флоренция, Неапол и Испания. През 1672 г. пък се смята, че сладолед е бил сервиран на крал Чарлз II, а малко по-късно, през 1694 г. неаполитанецът Антонио Латини публикува рецепта за млечно сорбе, подправено със захаросана тиква.
След това сладоледът прекосява Атлантическия океан и се озовава в САЩ през 1744 г. Смята се, че Томас Джеферсън, който и бил дипломат в Париж, е имал рецепта за френски сладолед, а до края а живота си описва едва 10 различни рецепти. За вафлената фунийка пък се знае, че добива популярност, когато е представена на Световния панаир в Сейнт Луис през 1904 г.
Още по темата
CHF | 1 | 2.09988 |
GBP | 1 | 2.34287 |
RON | 10 | 3.92966 |
TRY | 100 | 5.36592 |
USD | 1 | 1.8588 |
Последни новини
- 23:34 Много българи се оказаха блокирани по турските летища заради срива в системата за паспортен контрол
- 23:14 Трамвай дерайлира, след като го засече кола
- 22:55 Младежи с черни качулки и маски нападнаха деца в магазин в „Люлин“
- 21:12 Хороскоп за сряда, 27 ноември 2024 г.
- 19:31 Перспективата за примирие в Ливан кара жителите на Газа да се чувстват изоставени
- 19:18 ВАС отхвърли жалбата на АИКБ срещу увеличението на минималната заплата
- 19:06 Ограничават движението в тунел "Топли дол" на АМ "Хемус" за четири часа тази нощ
- 18:54 КС допусна преброяване на бюлетините в 1777 избирателни секции