
Любопитно 17.02.2025 16:13 Снимка: ДНЕС+
Храната, която ни предпазва от рак на дебелото черво
В последните години се наблюдава все по-притеснителна тенденция с все по-голям брой случаи на рак на дебелото черво, а възрастовата граница непрекъснато пада. И това отново повдига въпроса за адекватната превенция, която, оказва се, не е толкова трудна задача.
Разбира се, на първо място по значение е храненето. И освен да забравим за всички вредни и бързи храни, както и за преработените меса, да намалим количеството червено месо, което консумираме, и да увеличим приема на фибри, има още нещо, което може да направим. То е просто, вкусно и наистина полезно.
Ново изследване на учени от Harvard University отново акцентира върху ефекта от непрекъснатото излагане на вредни бактерии от червата, които доказано стимулират растежа на ракови клетки. И посочва приема на кисело мляко за закуска като начин да намалим въпросния риск. Този извод е на базата на продължително изследване на хора между 60 и 65 години.
Изследователите откриват, че тези, които ядат кисело мляко поне два пъти седмично, намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво вследствие на болестотворни чревни бактерии с 20%. Млечният продукт помага за увеличаването на броя на полезните бифидубактерии, които се борят с възпаленията и подпомагат обработването на фибрите. А техният недостиг причинява възпаления, които увреждат клетките в дебелото черво и водят до израждането им, т.е. превръщането им в ракови.
Пояснява се обаче, че положителният ефект от консумацията на кисело мляко е валиден само в случаите, когато ракът на дебелото черво е предизвикан от вредните бактерии и тяхното въздействие, а не и от други фактори като генетична предразположеност, надебеляване и т.н. А според последни данни от Johns Hopkins University, въпросните бактерии са отговорни за поне половината от случаите на рак без наследственост, пояснява Daily Mail.
И това със сигурност е добра причина да включим киселото мляко в менюто си редовно. То е с високо съдържание на пробиотици, които са живи бактерии с положителен ефект върху чревната микрофлора и намаляващи възпалителните процеси. Освен това подпомагат движението на червата и предотвратяват запека, който също е предпоставка за развитие на болестотворни бактерии.
Още по темата
![]() |
1 | 2.10508 |
![]() |
1 | 2.27758 |
![]() |
10 | 3.92926 |
![]() |
100 | 4.52106 |
![]() |
1 | 1.72168 |
Последни новини
- 12:34 В София откриха близо 6000 контрабандни „вейп“ цигари
- 12:27 Упражнения с метла превземат интернет: нова фитнес мания
- 12:19 Какви са ритуалите след смъртта на папата?
- 12:10 Дойче веле пита: Заради Тръмп, ще стане ли Европа федерация?
- 12:01 Администрацията на Тръмп реже финансирането на Харвардския университет с още $1 милиард
- 11:53 Ана Бърнабич: Блокадата на РТС е престъпление, което се наказва с глоба или затвор
- 11:45 Китай изпробва неядрена водородна бомба
- 11:35 Франсоа Лангле: Глобализацията приключва. Върнахме се в нормалния свят