Любопитно 29.11.2024 19:13 Снимка: ДНЕС+
Хлябът, който да ядем за по-нисък холестерол и кръвна захар
В магазините рафтовете изобилстват от различни видове хляб и макар да се предлагат все повече здравословни алтернативи, сред най-консумирания остава този от обикновено пшенично брашно. Но тъй като хлябът е основна храна, която мнозина ядат всеки ден, си струва да заложим на по-полезен вариант.
Чудесен такъв е например хлябът от спелта, който макар да е доста пренебрегван, всъщност има една специфична полза за здравето ни, за която не е много широко известно.
Хлябът от спелта има свой уникален хранителен профил и отличителен вкус. Спелтата е вид пшеница, позната на хората още от древността, а предимство му дава това, че не е кръстосвана или модифицирана през вековете.
Освен че като вкус хлябът от спелта е най-близък до хляба, който са консумирали предците ни, той е полезен със свойството си да понижава както холестерола, и кръвната ни захар.
Това негово качество се крие във високото съдържание на разтворими фибри в спелтата. Само в една четвърт чаша брашно от спелта се съдържат пет грама фибри.
Наред с това хлябът от спелта е богат на мононаситени мазнини, желязо, цинк, мед, магнезий, фосфор и олеинова киселина. Но това, което оказва най-благоприятно влияние върху холестерола и кръвната захар, са именно фибрите.
Те помагат за отстраняването на холестерола, който се натрупва в тялото ни с консумирането на други храни, а с по-бавното си храносмилане и усвояване на глюкоза, помагат за контролирането на нивата на кръвната захар.
Здравните експерти и учените са съгласни, че консумацията на разтворими фибри може да ни предпази от завишени холестерол и кръвна захар. Според някои изследвания пет грама фибри оказват влияние върху намаляването на LDL ("лошият") холестерол и нивата на общия холестерол, както и върху нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.
Освен полезен, хлябът от спелта е и вкусен, макар и да среща много скептици. Можем да го консумираме както всеки друг хляб, като е чудесен за приготвянето на сандвичи, независимо дали пресен или препечен. Подходящ е за съчетаване и със сладка, мед, фъстъчено масло и различни тахани. Със сирене и плодове може да бъде и прекрасна пълноценна следобедна закуска.
Добре е все пак да имаме предвид, че хлябът от спелта съдържа глутен. Това е важно да знаят хората, които избягват или имат непоносимост към глутен. Най-добре е те да стоят настрана от спелтата, тъй като може да предизвика реакция като всеки друг вид пшеница, пише Health Digest.
Още по темата
CHF | 1 | 2.09988 |
GBP | 1 | 2.34991 |
RON | 10 | 3.9295 |
TRY | 100 | 5.36117 |
USD | 1 | 1.85527 |
Последни новини
- 21:13 Хороскоп за събота, 30 ноември 2024 г.
- 19:31 Колко често да сменяме чорапите си (вероятно го правим по-рядко, отколкото трябва)
- 19:22 Известен адвокат обясни, защо съдебната реформа не е само „кой точно ще е главен прокурор?!“
- 19:13 Хлябът, който да ядем за по-нисък холестерол и кръвна захар
- 19:03 Разградчанин стана жертва на онлайн измама за 48 000 лв.
- 18:54 Безопасно ли е да слагаме алуминиево фолио в съдомиялната машина
- 18:43 Рекордно ниски температури в Турция, паднаха до минус 20 градуса
- 18:31 Над 30 загинали при наводнения и свлачища в Индонезия и Малайзия