Бяло или черно грозде - кое е по-полезно за тялото ни

Любопитно 23.10.2024 12:43 Снимка: ДНЕС+

Бяло или черно грозде - кое е по-полезно за тялото ни

Гроздето е плод, познат още на олимпийските богове, прелетял хиляди години, за да му се наслаждаваме и днес. Един от често срещаните въпроси е кое от двата вида - бялото или черното грозде - е по-полезно за здравето ни. Разбира се, много е трудно да се направи съвсем ясно разграничение, с което да се сложи точка по темата, но не бива да пропускаме някои ключови разлики между двата вида грозде. Затова нека разгледаме състава и свойствата по между им и сами да преценим в какви случаи да предпочетем черното или бялото грозде.

Какви са хранителните стойности на гроздето

Бялото и черното грозде са богати на витамини и минерали като витамин C, витамин K, калий и магнезий. И двата вида съдържат антиоксиданти, които помагат за борба с оксидативния стрес в тялото. Основната разлика между тях обаче е в наличието на фитохимикали като флавоноиди и ресвератрол. Черното грозде е по-богато на тези съединения, които имат изразени антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Ползи за тялото ни от черното грозде

Черното грозде съдържа високо количество антоцианини - пигменти, които придават тъмния цвят на плода. Тези съединения имат доказан ефект за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, подобряване на зрението и предпазване от някои видове рак. Също така черното грозде съдържа повече ресвератрол - мощен антиоксидант, който допринася за здравето на сърцето и помага за регулиране на кръвната захар. Ресвератролът е известен с анти-стареещите си свойства и с ролята си в поддържане на клетъчната регенерация.

Ползи за тялото ни от бялото грозде

Бялото грозде също има своите предимства в тази посока, въпреки че съдържа по-малко антоцианини в сравнение с черното. То е по-леко и често е предпочитано заради по-сладкия си вкус. Бялото грозде е чудесен източник на витамини като C и K, които помагат за укрепване на имунната система и подобряват здравето на кожата и костите. Освен това то съдържа по-малко киселини, което го прави по-лесно за храносмилане и подходящо за хора с чувствителен стомах.

Антиоксидантите

Когато става въпрос за антиоксидантна активност, черното грозде има предимство. Проучвания показват, че антиоксидантите в черното грозде могат да неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките и допринасят за процеса на стареене. Бялото грозде също съдържа антиоксиданти като катехини и епикатехини, също полезни за организма, макар и в по-ниски концентрации.

Здравето на сърцето

И двата вида грозде могат да допринесат за здравето на сърцето, но черното грозде е по-подходящо за тази цел поради по-високото си съдържание на ресвератрол и флавоноиди. Те помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол и повишават добрия. Това подобрява циркулацията на кръвта и понижава риска от атеросклероза. От друга страна, бялото грозде също може да подпомогне сърцето, като намали възпаленията и подпомогне хидратацията на тялото.

Ефектите върху кожата

Черното грозде често се свързва с ползите за кожата, благодарение на съдържанието си на антиоксиданти и ресвератрол, които я защитават от уврежданията, причинени от ултравиолетовите лъчи и замърсяването. Това го прави добър избор за хора, стараещи се да поддържат здрав и младежки вид на кожата си. Бялото грозде също е полезно за кожата, като помага за хидратацията и е особено подходящо за чувствителна такава, склонна към раздразнения.

Влияние върху кръвната захар

За хора с проблеми с кръвната захар черното грозде може да бъде по-полезно поради наличието на ресвератрол, който спомага за по-добър контрол на нивата на глюкозата в кръвта. Въпреки това и двата вида имат сравнително висок гликемичен индекс, затова е добре да се консумират умерено от хора с диабет или инсулинова резистентност.

CHF CHF 1 2.10939
GBP GBP 1 2.35062
RON RON 10 3.92997
TRY TRY 100 5.43683
USD USD 1 1.87844