Любопитно 04.11.2024 15:49 Снимка: ДНЕС+
5 напитки, които да не съхраняваме в термос
Когато времето навън застудее, е добре винаги да имаме под ръка топла напитка, с която да се сгреем. За целта най-често използваме термос или термо бутилка, която задържа температурата й часове наред. И ако в нея слагаме предимно чай или кафе, е важно да знаем, че има някои напитки, които не са подходящи за подобно съхранение.
Прясно мляко
Ако предпочитаме да го пием топло или да го съхраняваме с по-висока температура за приготвяне на напитки, важно е да знаем, че това е препоръчително максимум до един час в термос. Причината е, че топлата и затворена среда подпомага растежа на бактерии в млякото и може да доведе до бързото му разваляне.
Също така протеините в млякото се променят от високите температури за продължителен период от време, намалявайки хранителната му стойност.
Билкови отвари
В повечето случаи те са със съдържание на киселини, както и алкални компоненти. Термосите пък са направени предимно от неръждаема стомана, която съдържа метали. И когато билковата течност взаимодейства с тях, могат да възникнат реакции, които да намалят ефективността й и дори да създадат нови и вредни вещества.
Също така не е препоръчително билковите отвари да се държат прекалено топли за твърде дълго. Затова е по-добре да ги съхраняваме в стъклени или керамични съдове.
Газирани напитки
Ако въпреки студеното време предпочитаме и студени напитки, трябва да знаем, че тези, които са газирани, нямат място в термоса. Причината е, че те съдържат киселини, които могат да нарушат целостта на обвивката от неръждаема стомана и това да води до изпускане на тежки метали в течността. А и при разклащане на газираните напитки се образува натрупване на въглероден диоксид и високо налягане.
Солени напитки
Те е препоръчително да не се съхраняват в термос по същата причина, както газираните. Солта в тях може да доведе до корозия на защитния слой на съда, с което течността да стане опасна за здравето ни, пише VN Express.
Чай
Въпреки че той най-често се оказва в термоса, това не е съвсем добра идея. Причината е, че чаят съдържа танини, кофеин и витамини, които се усвояват най-добре при температура около 80 градуса. А когато стои продължително време на висока температура без липса на кислород, това може да доведе до повишаване на танините и кофеина и намаляване на полезните вещества, както и до образуване на вредни съединения.
CHF | 1 | 2.10939 |
GBP | 1 | 2.35062 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.43683 |
USD | 1 | 1.87844 |
Последни новини
- 17:02 Британският посланик у нас 1976-80 г.: Ако имаше свободни избори, България щеше да върне комунизма
- 16:54 Любослав Костов: Лесно се умира в тая държава
- 16:50 The American Conservative: Киев трябваше да чуе ген. Мили и да преговаря за мир още през 2022 г.
- 16:39 Лято 2024 г. - почти пълно възстановяване на туризма
- 16:34 Бивш шеф на разузнаването може да стане специален пратеник на Тръмп за Украйна
- 16:28 "Сабах": САЩ и Великобритания се опитват да „палестинизират“ украинската криза
- 16:18 Милиарди на вятъра: В спорта и най-богатите също плачат
- 16:07 Медведев: Руските власти не са луди и не искат да използват ядрено оръжие