
ЕС и Свят 20.11.2023 17:36 Снимка: ДНЕС+
Растежът в производството на мляко в ЕС спира през 2022 г.
Фермите в ЕС са произвели приблизително 160 милиона тона сурово мляко през 2022 г., което показва спад от 0,3 милиона тона на годишна база. Тази относителна стабилност контрастира с постоянния растеж на производството от 2010 г., сочат данни на Евростат, публикувани днес.
По-голямата част от суровото мляко (149,9 милиона тона) е доставено на мандрите, а останалото се използва директно във фермите. Използва се за производството на редица пресни и преработени млечни продукти.
Има редица фактори, които могат да повлияят на годишните добиви на мляко на млечна крава, включително структурата на млекодайното стадо. В ЕС средният годишен добив на мляко продължава да нараства, достигайки 7653 кг на млечна крава през 2022 г., като най-висок е в Дания (10 187 кг на крава) и Естония (10 128 кг на крава ), а най-нисък в България (3621 кг на крава) и Румъния (3367 кг на крава).
Сред другите продукти мандрите са произвели 22,5 милиона тона мляко за пиене през 2022 г.; 7,7 милиона тона подкиселени млечни продукти от 6 милиона тона пълномаслено мляко и 1,7 милиона тона обезмаслено мляко; 2,3 милиона тона масло от 46,4 милиона тона пълномаслено мляко и 10,4 милиона тона сирене от 59,2 милиона тона пълномаслено мляко и 16,9 милиона тона обезмаслено мляко. Заедно производството на сирене и масло използва 70 процента от цялото пълномаслено мляко, достъпно за мандрите в ЕС.
Германия е най-големият производител на мляко за пиене сред страните от ЕС (19 процента от общото количество в блока), масло (20 процента), кисели млечни продукти като кисело мляко (29 процента) и сирене (22 процента), предаде БТА. Франция е вторият по големина производител както на масло, така и на сирене (18 процента от общото количество за всеки продукт), съобщава Евростат на сайта си.
Германия, заедно с Испания (15 процента от общото количество за ЕС), Франция (13 процента), Италия (11 процента) и Полша (9 процента) произвеждат две трети от млякото за пиене в ЕС през 2022 г.
Други страни от ЕС са ключови производители на други пресни и произведени млечни продукти: Нидерландия е вторият по големина производител на подкиселени млечни продукти в ЕС (15 процента от общото количество), четвъртият по големина на сирене (9 процента) и петият по големина на масло (10 процента), докато Ирландия е третият по големина производител на масло (13 процента от общото количество в ЕС) и петият по големина на подкиселени млечни продукти (7 процента).
Още по темата
![]() |
1 | 2.10508 |
![]() |
1 | 2.27758 |
![]() |
10 | 3.92926 |
![]() |
100 | 4.52106 |
![]() |
1 | 1.72168 |
Последни новини
- 15:27 Бой между ромски фамилии в София, един пострадал
- 15:16 Мъж откри стрелба във Врачнско, има ранени
- 15:08 Томаш преди Черно море: Нося на критика, ако бях на мястото на феновете, щеше да е същото
- 14:59 Птиците показват своята индивидуалност чрез песен
- 14:47 Президентът Румен Радев: Папа Франциск служеше на мира, разбирателството и единството между народите
- 14:38 Кой ще е следващият папа?
- 14:26 Киселова: Направеното от папа Франциск за църквата и усилията за мир, трябва да бъдат продължени
- 14:18 Максим Делчев: Папата направи стъпка към това да живеем малко по-добре заедно