Тодор Кантарджиев: Животинска храна, стояла над 4 ч. на стайна температура, може да е опасна

България 04.06.2018 09:00

Здравият човек боледува от инфекция 5 пъти годишно, а децата - 8 пъти. Обикновено през лятото инфекциите най-често са 2 групи. Едната група са инфекциите със заразена храна, около 90 % са, които по принцип са бактериални. Всички тези инфекции са инфекции на мръсните ръце.

Трябва да се научим да мием ръцете си най-малко 20 секунди и то да ги миеме добре. Ако ползваме някакви кърпички, които майките ползват при децата, мокрите кърпи трябва да са различни от тези, които ползваме през зимата. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Денят започва" по БНТ.

"Втората група инфекции са ентеровирусни инфекции, които не причиняват диария. Заразяваме се от тези вируси много лесно. Заболява ни гърлото, защото вирусът се размножава в сливиците. Мерките, които трябва да се вмезат, според мен включват: след като се нахрани сутрин детето, трябва да му се даде сок от лимон или да хапче парченце лимон, а възрастният да изяде един лимон", добави той.

"Имаме данни, че в 3 детски градини в София има взрив от салмонела. Салмонелата не е толкова инфекция на мръсните ръце, тя е на несъхранената храна. Всичко, което се яде през лятото, трябва да е термично обработено - варено, печено добре. Всяка животинска храна, която е повече от 4 часа на стайна температурата, може да е опасна за здравето. Много трябва да се внимава с млякото", категоричен бе проф. Кантарджиев. /24chasa.bg

CHF CHF 1 2.09763
GBP GBP 1 2.34329
RON RON 10 3.92997
TRY TRY 100 5.38766
USD USD 1 1.86358