Проф. Тодор Кантарджиев: Летните инфекции протичат с нормални темпове
България 16.07.2015 09:38
Летните инфекции протичат с нормални за сезона темпове, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, за "Фокус". Той обясни, че инфекциите през лятото се причиняват от бактерии, вируси и гъбички.
По думите му вирусите не водят до тежки увреждания и са съвсем нормални за летния сезон. „През лятото не се наблюдава летен грип, както някои казват. През лятото са наблюдават инфекции, причинени от ентеровируси. Това са голямата група чревни вируси. Както повечето вирусни инфекции, те не се лекуват със специални лекарства срещу вирусите, а лечението е симптоматично, но инфекцията за няколко дни минава“, уточни проф. Кантарджиев.
По думите в голяма част от страната има случаи на бактериални чревни инфекции поради факта, че пролетта е закъсняла и горещото време е дошло внезапно. „Тези инфекции са свързани с повръщане, повишаване на температурата. Голяма част от тези инфекции се причиняват от салмонела, а салмонелите са микроби, които са в хранителните продукти, главно от животински произход. Българинът трябва да знае, че всяка храна от животински произход, която е стояла 4 часа при стайна температура в тези условия на горещото лято, вече представлява риск за здравето“, категоричен е експертът.
Проф. Тодор Кантарджиев поясни, че бактериалните чревни инфекции също се увеличават през горещите месеци. Той посъветва да се спазва добра лична хигиена и да се консумира свежа и прясна храна, за да избегнат заразявания и инфекции през лятото.
По думите му вирусите не водят до тежки увреждания и са съвсем нормални за летния сезон. „През лятото не се наблюдава летен грип, както някои казват. През лятото са наблюдават инфекции, причинени от ентеровируси. Това са голямата група чревни вируси. Както повечето вирусни инфекции, те не се лекуват със специални лекарства срещу вирусите, а лечението е симптоматично, но инфекцията за няколко дни минава“, уточни проф. Кантарджиев.
По думите в голяма част от страната има случаи на бактериални чревни инфекции поради факта, че пролетта е закъсняла и горещото време е дошло внезапно. „Тези инфекции са свързани с повръщане, повишаване на температурата. Голяма част от тези инфекции се причиняват от салмонела, а салмонелите са микроби, които са в хранителните продукти, главно от животински произход. Българинът трябва да знае, че всяка храна от животински произход, която е стояла 4 часа при стайна температура в тези условия на горещото лято, вече представлява риск за здравето“, категоричен е експертът.
Проф. Тодор Кантарджиев поясни, че бактериалните чревни инфекции също се увеличават през горещите месеци. Той посъветва да се спазва добра лична хигиена и да се консумира свежа и прясна храна, за да избегнат заразявания и инфекции през лятото.
CHF | 1 | 2.09763 |
GBP | 1 | 2.34329 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.38766 |
USD | 1 | 1.86358 |
Последни новини
- 17:40 ООН изразява тревога за ескалацията на насилието в Ливан в последните дни
- 17:28 БАБХ: Има риск ЕК да забрани да изнасяме животински продукти
- 17:16 Грузия избира президент на 14 декември
- 17:04 Литва не е открила доказателства за тероризъм по случая с разбилия се самолет
- 16:52 Експлозия в пощенска кутия рани тежко 12-годишно момче в Женева
- 16:43 Най-скъпата къща, продадена у нас за 2024 г., е за 2,7 млн. евро
- 16:31 Прилепите използват компенсаторна стратегия, когато не могат да чуват
- 16:21 Майката на убитата Евгения: Орлин има две лица - не прави скандали, направо убива