Проф. Тодор Кантарджиев: Има 500 случая със салмонелна инфекция през 2019 г.
България 06.12.2019 09:43
Тази година има 500 регистрирани случая със салмонелна инфекция, няма рязко завишаване. Това съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести в ефира на Нова телевизия.
Според него причината за по-малкия брой заболели е както заради термичната обработка на месото, така и заради консервантите в храните, рязко са свили случаите на салмонелозата. Коментарът му бе по повод информацията, че на българския пазар има поне 100 кг пилешко със салмонела.
Салмонелозата е токсикоинфекция или хранително отравяне. Салмонелата става опасна, когато се множи, а се множи когато храната се съхранява не в хладилник, а на топло, добави експертът.
Бебе или малко дете могат да умрат от салмонела, опасна е и за бременни жени.
Той обясни, че пилешкото дори и да има малко количество, ако е добре сготвено, няма опасност за консумиращия.
"Фирмите ако направят термичнообработен колбас, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете - добре. В супа никога не може да остане, ако е вряла", добави Катранджиев, обясни, че пушеното месо крие риск.
"Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Трябва да не допускаме до храната на българина такива неща", каза той.
Все пак Кантарджиев обясни, че притеснително е, че в Германия е имало две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури. За това експертът предупреди, че при консумация на продукти като език, мозък и т.н. трябва много добра термична обработка.
Според него причината за по-малкия брой заболели е както заради термичната обработка на месото, така и заради консервантите в храните, рязко са свили случаите на салмонелозата. Коментарът му бе по повод информацията, че на българския пазар има поне 100 кг пилешко със салмонела.
Салмонелозата е токсикоинфекция или хранително отравяне. Салмонелата става опасна, когато се множи, а се множи когато храната се съхранява не в хладилник, а на топло, добави експертът.
Бебе или малко дете могат да умрат от салмонела, опасна е и за бременни жени.
Той обясни, че пилешкото дори и да има малко количество, ако е добре сготвено, няма опасност за консумиращия.
"Фирмите ако направят термичнообработен колбас, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете - добре. В супа никога не може да остане, ако е вряла", добави Катранджиев, обясни, че пушеното месо крие риск.
"Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Трябва да не допускаме до храната на българина такива неща", каза той.
Все пак Кантарджиев обясни, че притеснително е, че в Германия е имало две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури. За това експертът предупреди, че при консумация на продукти като език, мозък и т.н. трябва много добра термична обработка.
CHF | 1 | 2.09763 |
GBP | 1 | 2.34329 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.38766 |
USD | 1 | 1.86358 |
Последни новини
- 21:22 Хороскоп за вторник, 26 ноември 2024 г.
- 19:41 Задържаха над 300 мигранти в пустиня в Либия
- 19:29 Туристически кораб потъна в Червено море, 17 са в неизвестност
- 19:15 Румънският премиер отпада от надпреварата за президент
- 19:02 В САЩ виждат Хонконг като център за нарушения на американските санкции
- 18:49 Проливни дъждове увеличават страданията в Газа
- 18:36 Слави Трифонов: Борисов премиер, Атанасов шеф на НС - твърдо не!
- 18:24 Доналд Тръмп гони трансджендър войниците от американската армия