Проф. Кантарджиев: Печеното месо от заразена с антракс крава не е опасно

България 19.07.2015 09:45

Ако месото от умряла крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност от сварено мляко или печено месо да се заразим с антракс.

Който пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си". Това обясни пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Център по заразни паразитни болести след смъртта на фермер от варненското село Млада гвардия.

Румен Стоянов е починал, след като е ял заразено месо на една от кравите си, която е починала. То не е било обработено добре термично и е направено на наденици.

"Ако имаше още заразени животни, досега трябваше да покажат симптоми. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Антраксът по животните е овладяна много успешно”, коментира от своя страна д-р Бойко Ликов, директор на център "Оценка на риска" в БАБХ.

26 души са били по някакъв начин в контакт със заразеното животно или са консумирали приготвените наденици от месото му. Всички са идентифицирани. Те живеят в 5 селища в областите Варна и Бургас.

Започнало е лечението им - те приемат антибиотици, макар никой до този момент да не показва симптоми на зараза. Болниците са готови за реакция, ако някой даде признаци на заболяването.

"При сегашния случай всички животни в областта ще бъдат ваксинирани, те са под карантина, а пашата е спряна. Хората се лекуват с антибиотици профилактично, така че нещата са овладени”, допълни Ликов.

"Инкубационният период е много важен за хората, той е много по-кратък. Ако ядеш заразено месо, заразяването с чревен антракс се проявява до 72 часа. От човек на човек болестта не се предава”, поясни проф. Кантарджиев./24chasa.bg

CHF CHF 1 2.09763
GBP GBP 1 2.34329
RON RON 10 3.92997
TRY TRY 100 5.38766
USD USD 1 1.86358