Проф. Кантарджиев: Печеното месо от заразена с антракс крава не е опасно
България 19.07.2015 09:45
Ако месото от умряла крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност от сварено мляко или печено месо да се заразим с антракс.
Който пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си". Това обясни пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Център по заразни паразитни болести след смъртта на фермер от варненското село Млада гвардия.
Румен Стоянов е починал, след като е ял заразено месо на една от кравите си, която е починала. То не е било обработено добре термично и е направено на наденици.
"Ако имаше още заразени животни, досега трябваше да покажат симптоми. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Антраксът по животните е овладяна много успешно”, коментира от своя страна д-р Бойко Ликов, директор на център "Оценка на риска" в БАБХ.
26 души са били по някакъв начин в контакт със заразеното животно или са консумирали приготвените наденици от месото му. Всички са идентифицирани. Те живеят в 5 селища в областите Варна и Бургас.
Започнало е лечението им - те приемат антибиотици, макар никой до този момент да не показва симптоми на зараза. Болниците са готови за реакция, ако някой даде признаци на заболяването.
"При сегашния случай всички животни в областта ще бъдат ваксинирани, те са под карантина, а пашата е спряна. Хората се лекуват с антибиотици профилактично, така че нещата са овладени”, допълни Ликов.
"Инкубационният период е много важен за хората, той е много по-кратък. Ако ядеш заразено месо, заразяването с чревен антракс се проявява до 72 часа. От човек на човек болестта не се предава”, поясни проф. Кантарджиев./24chasa.bg
Който пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си". Това обясни пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Център по заразни паразитни болести след смъртта на фермер от варненското село Млада гвардия.
Румен Стоянов е починал, след като е ял заразено месо на една от кравите си, която е починала. То не е било обработено добре термично и е направено на наденици.
"Ако имаше още заразени животни, досега трябваше да покажат симптоми. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Антраксът по животните е овладяна много успешно”, коментира от своя страна д-р Бойко Ликов, директор на център "Оценка на риска" в БАБХ.
26 души са били по някакъв начин в контакт със заразеното животно или са консумирали приготвените наденици от месото му. Всички са идентифицирани. Те живеят в 5 селища в областите Варна и Бургас.
Започнало е лечението им - те приемат антибиотици, макар никой до този момент да не показва симптоми на зараза. Болниците са готови за реакция, ако някой даде признаци на заболяването.
"При сегашния случай всички животни в областта ще бъдат ваксинирани, те са под карантина, а пашата е спряна. Хората се лекуват с антибиотици профилактично, така че нещата са овладени”, допълни Ликов.
"Инкубационният период е много важен за хората, той е много по-кратък. Ако ядеш заразено месо, заразяването с чревен антракс се проявява до 72 часа. От човек на човек болестта не се предава”, поясни проф. Кантарджиев./24chasa.bg
CHF | 1 | 2.09763 |
GBP | 1 | 2.34329 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.38766 |
USD | 1 | 1.86358 |
Последни новини
- 17:16 Грузия избира президент на 14 декември
- 17:04 Литва не е открила доказателства за тероризъм по случая с разбилия се самолет
- 16:52 Експлозия в пощенска кутия рани тежко 12-годишно момче в Женева
- 16:43 Най-скъпата къща, продадена у нас за 2024 г., е за 2,7 млн. евро
- 16:31 Прилепите използват компенсаторна стратегия, когато не могат да чуват
- 16:21 Майката на убитата Евгения: Орлин има две лица - не прави скандали, направо убива
- 16:12 Ракът на белия дроб: Кои са рисковите фактори?
- 16:03 Русия отхвърли възможността за замразяване на конфликта в Украйна