Пчеларите: Истинският мед рано или късно се захаросва

България 01.05.2023 12:52 Снимка: ДНЕС+

Пчеларите: Истинският мед рано или късно се захаросва

Истинският мед рано или късно кристализира – захаросва се, като това се случва в рамките на 3-5 месеца. Това каза о бТВ Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари.

„По външен вид, по консистенция, по агрегатно състояние не може да се установи дали
медът е фалшив или не. По-течният мед вероятно е с повишено водно съдържание и не дава характерната спирала, която се отделя обикновено от лъжичката. По-гъстите медове пратят една спирала и е по-вероятно да са истински“, обясни той.

Михаил Михайлов е категоричен, че медът трябва да се съхранява правилно, т.е. да се
прибере в тъмен шкаф или в хладилника. „Медът не трябва да се държи на пряка слънчева светлина и в помещения, в които има миризми – като например мазетата, където се съхранява зимнина, или таваните, където пък е твърде топло“, допълни той.

Председателят на Съюза на българските пчелари направи в студиото т.нар. „тест със салфетка“ за проверка на водното съдържание в пчелния мед. „Не е нужно хората да го правят у дома. Има и други начини за проверка, дали продуктът е натурален и естествен
На първо място трябва да сме запознати с неговия произход. Аз често казвам, че така както човек си има фризьор, така трябва да има и пчелар. Благодарение на доверието в него, човек може да консумира истински мед“, каза още Михаил Михайлов.

CHF CHF 1 2.09763
GBP GBP 1 2.34329
RON RON 10 3.92997
TRY TRY 100 5.38766
USD USD 1 1.86358