
България 12.02.2025 12:45 Снимка: ДНЕС+
МЗХ иска да се ограничат млечни продукти с повишено съдържание на вода
МЗХ предлага да се ограничи водното съдържание в продуктите, които по Наредбата се етикетират като “саламурено сирене с повишено водно съдържание”, уточняват от здравното министерство тази сутрин във връзка с разпространеното прессъобщение със заглавие „МЗХ предлага да се ограничи водното съдържание в бялото саламурено сирене“.
От там уточняват: В Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти промяната касае продуктът "саламурено сирене с повишено водно съдържание".
Вчера от МЗХ съобщиха, че се е провело седмото заседание на Националния съвет по храните, председателствано от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов. В срещата участие взеха и заместник-председателя на съвета Атанас Урджанов, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, заместник-министъра на икономиката и индустрията Николай Павлов, заместник-министъра на труда и социалната политика Румяна Петкова, представители на министерство на образованието и науката и министерството на околната среда и водите, изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински, изпълнителният директор на ЦОРХВ д-р Койчо Коев, както и експерти от МЗХ, БАБХ и представители на браншови организации.
Участниците обсъдиха постъпили становища по предложеното изменение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, свързани с максималното водно съдържание в саламуреното сирене с повишено водно съдържание. За да се защитят интересите на потребителите, които закупуват такъв продукт, МЗХ предлага да се въведе горна граница за водно съдържание, която да не превишава 65 на сто.
Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов заяви, че всички участници в агрохранителната верига трябва да се стремят към най-важната цел, а именно защита на интересите на потребителите, включително - добри практики за лоялна търговия с храни.
На заседанието бяха одобрени няколко стратегически документа: Годишен доклад за състоянието на сектор „Храни“ за 2021 г. и 2022 г., Годишна програма за работата на Съвета през 2025 г. и бяха направени анализи по прилагането на редица регламенти.
Участниците в заседанието бяха запознати и с актуалното състояние на процедурата за вписване в регистрите на производителите на Защитено наименование за произход (ЗНП) „Българско кисело мляко“ и ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“. Досега в регистъра на ЗНП „Българско кисело мляко“ са вписани общо 32 производители, а в регистъра на ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ са общо 26.
Още по темата
![]() |
1 | 2.03563 |
![]() |
1 | 2.31805 |
![]() |
10 | 3.92966 |
![]() |
100 | 4.89851 |
![]() |
1 | 1.79237 |
Последни новини
- 09:31 Програма в Рая на тениса: Григор срещу машината Алкарас рано сутринта в четвъртък
- 09:24 Арестуваха капитана на товарния кораб след сблъсъка с танкер в Северно море
- 09:18 С вътрешна информация от ЦИК Ивелин Михайлов пресметна, че "Величие" влиза с 10 депутати в НС
- 09:10 ГЕРБ: От 5 г. се насажда омраза между българите, но ще устоим на провокациите
- 09:09 Правителството на Португалия падна, след като загуби вот на доверие в парламента
- 09:01 Лекарите и медицинските специалинсти излизат на протест. Искат справедливо заплащане и защита
- 08:54 Внимение! Топло, но много опасно време ни очаква днес
- 08:47 Протест преди финала на делото за убийството на 21-годишния Ангел в Пазарджик