
България 03.02.2025 10:48 Снимка: ДНЕС+
Георги Тръпков: Ресторантьорството не е пица на парче и дюнер
Браншът е трудоемък. Поради тази причина в почти цяла Европа ДДС върху ресторантьорството е наполовина на цялата ставка, обясни той
В момента всеки се упражнява на тема ДДС в ресторантьорството, но без аргументи за връщане на 20%. Това заяви пред БНР Георги Тръпков, хотелиер и ресторантьор с повече от 40 години практика, собственик на първия частен хотел в Поморие.
„Ресторантьорството не е пица на парче, не е дюнер кебап“, подчерта той. „За една продукция от 25 лева се грижат 6-7 човека персонал. В една аптека се прави от един човек или от двама“.
„Ресторантьорският бизнес не е конвейер – печеш и даваш. Браншът е трудоемък. Поради тази причина в почти цяла Европа ДДС върху ресторантьорството е наполовина на цялата ставка“, поясни Тръпков.
По думите му зад цената, която плащаме ние като клиенти в един ресторант, стои цяла верига от дейности и хора, които ги извършват. В цената се съдържа трудът на снабдители, готвачи, сервитьори, бармани. Заготовката е четири до пет пъти повече от времето, в което реализираш продажба.
Припомняме, че от 1 януари ресторантите вече работят с 20 на сто ДДС.
Още по темата
-
Прагът за регистрация по Закона за ДДС вече е 100 000 лв.
преди 1 седмица
-
-
![]() |
1 | 2.10508 |
![]() |
1 | 2.27758 |
![]() |
10 | 3.92926 |
![]() |
100 | 4.52106 |
![]() |
1 | 1.72168 |
Последни новини
- 21:14 Хороскоп за неделя, 20 април 2025 г.
- 19:31 Роднини и близки на жертви на пожара в Кочани излязоха на протест
- 19:19 Кольо Колев: Вероятно Радев ще предаде поста на неярка политическа фигура
- 19:06 С червен картон "на тъмно": "Ботев" (Враца) спря полета на Арда
- 18:54 Над 90 убити при израелски удари в Газа през последните 48 часа
- 18:41 Бивш национал на Хърватия загина в катастрофа
- 18:29 Задържаха трима пияни шофьори във Варна и един отказал нарко тест
- 18:16 Момче на 9 години се простреля с пистолет в Лом